Uit de Stellingwerf

WES debuteert met verrassende overwinning

Wolvega -Door twee opeenvolgende kampioenschappen promoveerde Wolvega’s Eerste Schaakgenootschap dit jaar naar de landelijke competitie. Een mijlpaal in de 76-jarige historie van de club.

Afgelopen zaterdag reisde het WES-team, dat danig is versterkt door de komst van een viertal sterke spelers uit Heerenveen en Steenwijk, naar Groningen. Het debuut van de Wolvegasters op landelijk niveau vond plaats in het Jannes van der Wal Denksportcentrum, het thuishonk van de  schaakvereniging SISSA.

Wat niemand voor mogelijk had gehouden, gebeurde. De Groninger schakers werden met maar liefst 2-6 verslagen en die score was niet eens geflatteerd!

Na anderhalf uur dienden de eerste uitslagen zich aan en daarmee zat WES meteen op het goede spoor. Aan de twee hoogste borden gingen de tegenstanders van Fokke Jonkman en Arjen Pragt bijna gelijktijdig in de fout, met stukverlies tot gevolg. In beide gevallen werd de strijd meteen gestaakt: 0-2. Een geweldige opsteker voor de andere WES teamgenoten.

Niet veel later kon een half punt worden genoteerd toen Wouter van de Griendt en zijn tegenstander na een evenwichtige partij tot remise besloten. Spannend werd het weer toen Ferdi van Bavel een belangrijke pion verspeelde en tenslotte het hoofd moest buigen (1½-2½).

Het duurde lang voordat de resterende partijen werden beslist. Joost van Dam bewees dat zijn inzicht in de nogal onoverzichtelijke stelling – ‘een rommelige partij’ zei Joost zelf – groter was dan dat van zijn opponent. En toen Auke van Urk vlak daarna zijn extra pion in een lopereindspel verzilverde en daarmee de tussenstand op 1½-4½ bracht,was de overwinning een feit.

Remco Heite had inmiddels een winnend paardeindspel met pluspion bereikt, maar hij was niet oplettend genoeg en liet driemaal dezelfde stelling ontstaan. Zijn tegenstander was er als de kippen bij om remise op te eisen: 2-5.

Rick Kompaan bracht wel een extra winstpunt op het scorebord. Hij zette een lastig eindspel van een loper tegen twee verbonden vrijpionnen heel secuur om in een overwinning en zorgde daarmee voor de 2-6 eindstand.

De gedetailleerde uitslag (SISSA 3-WES):

  1. Otto Rubingh-Fokke Jonkman 0-1, 2. Casper Rupert-Arjen Pragt 0-1, 3. Eric Jan Walinga-Joost van Dam 0-1, 4. Ernst-Jan Pastoor-Auke van Urk 0-1, 5. Edim Salihbegovic-Ferdi van Bavel 1-0, 6. Maarten Hemmes-Wouter van de Griendt ½-½, 7. Jaap Bosma-Remco Heite ½-½, 8. Elias Oude Brunink-Rick Kompaan 0-1.

Een prachtige start van het nieuwe seizoen, die doet denken aan het begin van de competitie van vorig jaar. Ook toen, in de Friese Promotieklasse, won WES in de eerste ronde overtuigend van een team dat op papier sterker werd geacht, sc Emmeloord.