“Zweden” update 10 juli verslag van Joost

Wit: Anthony Breen
Zwart: Joost van Dam
Stockholm, 010516

Vanaf een regenachtige vakantiebestemming in het zuiden van ons land geef ik een
partij prijs met wederzijds prutswerk. Gezien een groot ratingverschil nam ik
dit mijzelf zeer kwalijk. Gelukkig werd het toch nog een geslaagd toernooi. De
witspeler was een Ier van in de twintig. Oordeel zelf over het gehalte van
onderstaande partij, die ik gelukkig wel heb gewonnen

Dubieus pionoffer, teneinde het initiatief naar mij toe te trekken … In het algemeen gesproken ben ik sowieso verslaafd aan pionoffers anders dan als een gambiet bedoeld. Ook gedurende de afgelopen interne competitie waren ze, de pionoffers, vaak twijfelachtig.

Joost van Dam – Ralf Akesson, ronde 1

In een gesloten Siciliaanse Partij verprutste ik mijn stelling op de vijftiende zet en tegen deze Zweedse grootmeester kwam ik er niet meer aan de pas.

Anthony Breen – Joost van Dam, ronde 2

Een half – Slavische Partij die ik na 32 zetten won en ondanks de veel lagere rating van de witspeler ging dit bepaald niet van een leien dakje.

Joost van Dam – Gerrit Prakken, ronde 3

Ik speelde de Nimzowitsch – Larsen opening tegen deze Nederlandse FIDE – Meester uit de regio Den Haag en na een achteraf gezien veel te optimistisch positioneel pionoffer speelde hij me weg en kon ik na 45 zetten mijn Koning neerleggen.

De partijen van de rondes 4 tot en met 6 werden hier op de website van WES al behandeld.

Joost van Dam – Tore Kolas, ronde 7

Ook hier speelde ik de Nimzowitsch – Larsen opening en na mijn 31ste zet nam deze Noorse 2100 + speler remise aan. Een spannende remisepartij!

Milton Pantzer – Joost van Dam, ronde 8

Tegen de Zweedse jeugdkampioen tot 16 jaar speelde ik een Slavische Partij die tot op het bot werd afgekloven. Remise als resultaat.

Joost van Dam – Ioannis Poulopoulos, ronde 9

Deze Griekse 2200 + speler confronteerde ik eveneens met mijn Nimzowitsch – Larsen opening en ook dit werd een spannende remise na 44 zetten.

Na deze laatste partij bleek ik het toernooi afgesloten te hebben met een plusscore, namelijjk 5 uit 9. En bij de prijsuitreiking werd dit beloond met een ratingprijs.

Overigens kom ik al jaren in Stockholm en heb daar dan ook een paar kennissen. Nu overweeg om ook deel te gaan nemen aan het “Stockholm Open”. Dat toernooi wordt al in augustus gehouden, dus nog voor het begin van het nieuwe clubseizoen. Ja, ik heb de smaak daar in Zweden te pakken!

Joost

De uitslag kun je hier vinden .

Joost:

In de zesde ronde van het toernooi mocht ik het opnemen tegen een 2200 + speler genaamd Felix Tuomainen uit Zweden. Hij ging na 1. d4 d5 2. c4 Pc6 niet in op mijn uitnodiging om de Tsjigorin-verdediging te spelen. En mensen, onderschat deze opening niet!

Het werd dus in feite een geweigerd Damegambiet na zijn 3. Pf3 en ik wist aardig stand te houden tegen deze sterke speler. Blij en tevreden ben ik over mijn terugtocht 13. … , Pc6-b8. Terwijl mijn dametoren notabene nog op a8 stond … Maar ik had voor dat paard een mooie route naar veld e4 in het vizier! Van groot belang was volgens mij ook op de 25ste zet mijn 25. … , c7-c6 om remise in zicht te houden.

Overigens ben ik mij er terdege van bewust dat het noemen van openingen en vrijgeven van partijen op onze website zo zijn nadelen kan hebben i.v.m. mogelijke voorbereiding van toekomstige tegenstanders. Zulks zeker met het oog op aanstaande partijen in de KNSB. Toch doe ik het en speel wat mij betreft maar 3. cxd5 en vergezel mij in die Tsjigorin-verdediging!

en hier bood ik remise aan. Wit verzonk in diep gepeins.
Op een gegeven moment maakte hij de beweging van 32. Kg2-g3
en het vreemde is dat ik die zet noteerde, maar hij speelde die zet niet echt!
Toen gaf hij mij een hand en vertelde dat hij 25. … , c6 over het hoofd gezien had.

Naschrift: rectificatie m.b.t. 25. … , c6

Het uitroepteken bij deze zet is misplaatst, terwijl ik dus dacht onder de witte pressie uit te komen.
Wit kan toch goed 26. bxc6 spelen en dan:
Dames op het bord houden met 26. Td6 verliest volgens mij. Veld b7 speelt een sleutelrol voor wit om binnen te vallen en zo nodig wordt pion h4 gedekt met Kg2-g3. Daarna activatie witte Koningstoren.
Mijn helaas toch ook verliezende hoofdvariant is:
26. … , Dxc5 27. Txc5 Tc7 28. Tb1! Ke7 29. Tb7 Kd6 30. Ta5 Ta8 31. Ta6 en nu verkeert zwart in zetdwang, want 31. … , Te7 gaat niet wegens 32. c7+ en wit wint.
In andere varianten zal pion g6 uiteindelijk vallen met winst voor wit. Andere varianten dan bovenstaande variant verliezen ook voor zwart.
Het lijkt wel alsof 26. bxc6 en na Dameruil het vervolg met 28. Tb1! en vervolgens Tb7 door de witspeler niet goed doorgerekend werd. Nou, dan ben ik dus goed weg gekomen met remise als resultaat!

——————————————————————————————-

In de vierde ronde speelde ik met zwart tegen een op papier veel zwakkere Zweed, Henrik Hansson geheten. Na zijn 1. d4 antwoordde ik met 1. … f5 en ik hoopte weer eens de Leningrader variant van het Hollands te spelen. Nou, die kwam dus mooi niet op het bord: met zichtbaar genoegen plantte wit zijn g-pion op de tweede zet op g4 …

Veiliger dan het gambiet aannemen, wat ik met 2. … fxg4 deed, is weigeren met bijvoorbeeld 2. … d5. Ik dacht echter van “ga het maar eens bewijzen” en dat heb ik geweten: een voor mij gedwongen Koningswandeling helemaal naar veld a6 kwam op het bord!

Belangrijk is volgens mij na 11. Lf4+ het pionoffer 11. … e5 om dame en loper ruimte te verschaffen. En de zet 25. … c5 betekende een kantelpunt in de partij, die na een incorrect stukoffer van wit (28. Pxc4) met een leuke mataanval door mij gewonnen werd.

mat 0-1

——————————————————————————————-

Mijn derde winstpartij was die tegen Michael Backman in de vijfde ronde. Hij heeft een 2100 + rating, maar zijn dag had hij bepaald niet. Opvallend dat ik van hem gemakkelijker won dan van eerdere tegenstanders in het toernooi met een veel lagere rating.
Zo’n gestroomlijnde winstpartij voelt prettig aan natuurlijk, maar waardevoller vind ik de zwaar bevochten remises tegen sterke tegenstanders gedurende ronde 6 tot en met ronde 9. Die voelden nog prettiger !
Tot en met zet 30 mocht men in dit toernooi overigens geen remise aanbieden, ik meen dat het hier de “Sofiaregel” betreft.
Wat is het begrip “gestroomlijnd” waard als het je zo gemakkelijk gemaakt wordt ?
Met wit koos ik voor de Nimzowitsch – Larsen opening en Backman koos voor een Konings – Indische opbouw met al gauw 8 … f5 en 9 … g5.
Ik antwoordde al gauw met de centrumactie 10. d3 – d4 !
En uiteindelijk kreeg Backman onoverkomelijke problemen op de diagonaal a1 – h8.
Hij liet zich mat zetten met zijn Koning helemaal op veld g3.

Ronde 5 HCO , d.d. 040516

mat , 1 : 0