WES verliest in Heerenveen

Het team van Wolvega’s Eerste Schaakgenootschap is na een eenjarig verblijf in de KNSB-competitie teruggekeerd in de promotieklasse van de FSB. Die rentree is op een teleurstelling uitgelopen. Met het kleinst mogelijke verschil werd de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen verloren.

Omdat enkele spelers van het Heerenveense team oud-lid van WES zijn of nog in de clubcompetitie van WES meespelen en twee voormalige Feansters deel uitmaken van het Wolvegaster achttal, zou je van een broedermoord kunnen spreken. Toch was de onderlinge verstandhouding opperbest. Vooraf was duidelijk dat de twee teams elkaar in kracht weinig zouden ontlopen. Twee jaar terug, toen WES kampioen van de Friese promotieklasse werd, hadden de Wolvegasters met 4½-3½ gewonnen.

De hele avond bleef de score nagenoeg in evenwicht. Willem de Beurs, die bij iedere wedstrijd trouw overkomt uit het Noord-Hollandse Petten, zorgde met secuur spel dat de remisemarge niet werd overschreden. Helaas lukt het oud-Heerenveenspeler Wouter van de Griendt niet om zijn tegenstander in bedwang te houden (1½-½). En er volgde nog een tegenvaller toen Meine Wassenaar zijn lager gerate opponent een remise moest toestaan (2-1). Lang bleef die stand gehandhaafd, totdat Lieuwe Cnossen na een spectaculair eindspel de teams weer op gelijke hoogte bracht: 2-2.

Rick Kompaan bleek uitstekend op dreef: met verrassend en doeltreffend spel wist hij zich zijn sterke tegenstander van het lijfd te houden (2½-2½). En toen Remco Heite een minder sterke torenzet van zijn Leeuwarder tegenstander afstrafte en de bezoekers op voorsprong bracht (2½-3½), groeide de hoop dat de Stellingwervers met de winst naar huis zouden kunnen gaan.

Het liep helaas anders. Eerst raakte kopman Fokke Jonkman in problemen door een ijzersterke paardzet van underdog Ferdi van Bavel. De moeilijkheden bleken niet op te lossen, ondanks de tijdnood van de Heerenvener. Met een gelijke stand en nog één partij te gaan was toen alle hoop gevestigd op Edwin Fabriek, die in teamwedstrijden vaker voor huzarenstukjes heeft gezorgd. Deze keer lukte dat evenwel niet en tenslotte moest hij zich gewonnen geven. Daarmee was de 4½-3½ nederlaag een feit.

Wellicht kan het WES-team de schade herstellen in de eerstvolgende wedstrijd, thuis tegen het combinatieteam F-Pion uit Franeker/Harlingen.

De gedetailleerde uitslagen (Heerenveen-WES):

1. Van Bavel-Jonkman 1-0, 2. Abma-De Beurs ½-½, 3. Siblesz-Heite 0-1, 4. Van der Wijk-Kompaan ½-½, 5. Van der Zwaag-Van de Griendt 1-0, 6. Pragt-Fabriek 1-0, 7. Pieck-Cnossen 0-1, 8. De Jong-Wassenaar ½-½.