Wedstrijdverslag WES 1

Verslag Groninger Combinatie 3-WES
Na een vierde opeenvolgende nederlaag in de vijfde ronde van de KNSB-competitie begint het degradatiedatiespook nu dreigende vormen aan te nemen. Samen met O&O Kampen bezet WES nu de twee laatste plaatsen.
Vooraf waande het WES-team zich niet kansloos tegen Groninger Combinatie 3. Misschien kwam het omdat in de eerste ronde in hetzelfde Jannes van der Wal Denksportcentrum een ander Gronings team, SISSA 3, ruim was verslagen. Hoe het ook zij, dat de optimistische inschatting niet onterecht was bleek zaterdagmiddag wel. Tot en met de laatste partij hield het team namelijk uitzicht op een matchpunt.
Een domper op de hooggestemde verwachtingen was de snelle, onnodige nederlaag van Rick Kompaan tegen het jeugdige talentje Machteld van Foreest. Rick liet zich in het begin van de partij achteloos in op een afwikkeling die tot stukverlies leidde. Een uitslag waarmee in de prognoses geen rekening was gehouden: 1-0.
Meine Wassenaar trad opnieuw aan als vervanger van Joost van Dam en deed dat uitstekend. Hij hield zich knap staande en sleepte een verdiende remise uit het vuur (1½-½).
De derde uitslag werd ingebracht door Wouter van de Griendt. Hij gaf voortdurend de toon aan in zijn partij en leek op meer te mogen hopen dan een gelijkspel. Zijn initiatief werd echter knap geneutraliseerd door de tegenstander, waarna de WES-speler geen risico’s nam en voor een herhaling van zetten koos (2-1).
Carla Bruinenberg had weer veel tijd geïnvesteerd in het eerste deel van haar partij en dat werd haar opnieuw noodlottig. In kansrijke stelling overspeelde zij haar hand en moest toen toezien hoe haar tegenstander daarvan dankbaar gebruik maakte. Tot overmaat van ramp overschreed Carla vervolgens de tijdslimiet (3-1).
Auke van Urk, die aan het derde bord de sterkste Groninger had getroffen, speelde weer een degelijke partij. Hij kon lang bogen op een plusje, maar toen de de tijd ging dringen nam hij wijselijk een remise-aanbod aan.
Ondanks de grote achterstand (3½-1½) was op dat moment de einduitslag nog allerminst duidelijk. Alle drie resterende partijen boden namelijk kansen voor de WES-spelers.
Arjen Pragt had enkele venijnige dreigingen gecreëerd en hield de stelling van zijn tegenstander in zijn greep. Jammer genoeg kon de Groninger de dreigingen pareren met een sterke torenzet, waarna Arjen zich moest neerleggen bij een remise-uitslag (4-2).
Fokke Jonkman, onze kopman, wist de achterstand wel te verkleinen: 4-3. Nadat hij de stelling van zijn opponent trefzeker had ontmanteld, moest hij nog wel een promoverende vijandelijke pion onschadelijk maken, maar daarna maakte hij korte metten met de tegenstand.
Ferdi van Bavel, die zich had ontpopt tot de topscorer van het team, wist toen dat hij alleen met een winstpartij WES nog op gelijke hoogte kon brengen. Hij sloeg een remise-aanbod dan ook gedecideerd af. Om te winnen vanuit een vrij passieve stelling moest hij evenwel risico’s nemen. Toen zijn tegenstander de kans benutte om doeltreffend te counteren, was het pleit beslecht: 5-3.
In de volgende ronde zal het team de thuiswedstrijd tegen O&O Kampen moeten aangrijpen om zich te handhaven in de landelijke competitie.

De gedetailleerde uitslag (Groninger Combinatie 3-WES):
1. Ewout Clarenburg (1975)-Fokke Jonkman (2035) 0-1
2. Reno Emerencia (1994)-Arjen Pragt (1956) ½-½
3. Robert de Boer (2023)-Auke van Urk (1940) ½-½
4. Mark Kruit (1969)-Ferdi van Bavel (1927) 1-0
5. Henk Bosveld (1942)-Wouter van de Griendt (1831) ½-½
6. Machteld van Foreest (1725)-Rick Kompaan (1769) 1-0
7. Govert Pellikaan (1939)-Carla Bruinenberg (1782) 1-0
8. Taco van de Poel (1904)-Meine Wassenaar (1743) ½-½

One thought on “Wedstrijdverslag WES 1

  1. Pingback: GC3 boekt nuttige zege op WES

Comments are closed.