Verslag WES 1- Emanuel Lasker

WES 1 verliest zaterdag 8 oktober voor het eerst sinds jaren een wedstrijd.
Het bezoekende Emanuel Lasker is met 1,5 -6,5 te sterk.

W.E.S. weer met beide benen op de grond
Sinds februari 2014 had het eerste team van de Wolvegaster schaakclub geen wedstrijd meer verloren. Zelfs in de eerste ronde van de landelijke competitie, een maand geleden, werd een grote overwinning behaald (2-6). Maar sinds afgelopen zaterdag staan de Stellingwervers weer met beide benen op de grond. Dat de thuiswedstrijd tegen het gelouterde team van Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie een zware opgave zou worden was voorzien, maar dat de uitslag zou oplopen tot 1½-6½ was een geduchte tegenvaller. De jarenlang ervaring die de Bildtkers in KNSB-wedstrijden hebben opgedaan, deed zich vooral in het laatste speeluur gelden.
Voor het eerst speelde W.E.S.in Hotel Holland Inn en evenals bij het grote toernooi dat daar in 2014 plaatsvond, beviel de accommodatie wederom uitstekend.
In de eerste wedstrijduren zag het ernaar uit dat de wedstrijd een spannend verloop zou krijgen. Met name de partijen aan de onderste borden leken zich voorspoedig te ontwikkelen. Toch viel na enkele uren de eerste tegenvaller te noteren aan uitgerekend het achtste bord. In een stelling waarin hij het betere van het spel leek te hebben overzag Willem de Beurs een verraderlijke combinatie die ertoe leidde dat een vijandelijke pion doorliep. Een geduchte streep door de rekening.
Het bleek de voorbode van meer misfortuin. Zat in de eerste competitieronde bijna alles mee, nu zat alles tegen. Arjen Pragt, die al zijn kaarten zette op een aanval op de vijandelijke koning, onderschatte het gevaar op de andere vleugel. Een sterke zwarte vrijpion op de c-lijn, die doorstootte naar c2, werd hem noodlottig.
Ook de Wolvegaster kopman Fokke Jonkman moest zijn koning omleggen. Hij stond steeds onder druk, wist tussendoor nog wel een pionnetje mee te pikken, maar kon niet verhinderen dat zijn koningsstelling bezweek onder de aanhoudenden aanvallen van zijn tegenstander.
Daarmee stond de teller op 0-3, maar de strijd leek nog niet gestreden. Op de resterende vijf borden stonden de W.E.S.-spelers nog fier overeind. De remise die Auke van Urk liet aantekenen, leek de logische uitslag van een eindspel met ongelijke lopers. Bij het analyseren na afloop bleek echter dat de stelling minder evenwichtig was dan zij leek en dat de Steenwijker goede winstkansen onbenut had gelaten.
De grootste domper was evenwel de volgende uitslag. Rick Kompaan had met uitstekend spel een kwaliteit gewonnen en leek regelrecht op een overwinning af te stevenen. Hij liet zich echter toch nog ‘beschwindelen’ door zijn tegenstander en werd pijnlijk mat gezet. Daarmee was de zege voor de gasten een feit: ½-4½.
Weliswaar zette Ferdi van Bavel daar vervolgens een vol punt tegenover door de vijandelijke belegering met secuur spel te doorstaan en vervolgens zelf mat te zetten. Helaas verging het Wouter van de Griendt minder goed. Hij had lang uitstekend stand gehouden tegen de altijd scherp spelende Dolf Wissmann, maar sprong op het eind wat te slordig met zijn pionnen om.
Joost van Dam tenslotte had een toreneindspel met een pion minder bereikt, dat theoretisch remise was. Toen hij evenwel niet het juiste plan koos, was zijn tegenstander er snel bij om de partij toch nog in winst om te zetten.
Al met al een nederlaag waarop niets valt af te dingen, al viel de score wat te ruim uit. Over vier weken volgt een herkansing tegen het Zwols Schaakgenootschap.

De gedetailleerde uitslag (WES-Emanuel Lasker):
1. Fokke Jonkman-Sikko Ros 0-1, 2. Arjen Pragt-Rienk Sijbesma 0-1, 3. Joost van Dam-Tjalling Wiersma 0-1, 4. Auke van Urk-Erik Bosma ½-½, 5. Ferdi van Bavel-Jan Hibma 1-0, 6. Wouter van de Griendt-Dolf Wissmann 0-1, 7. Rick Kompaan-Herman de Vries 0-1, 8. Willem de Beurs-Murk Viersma 0-1.