WES kraakt De Donger

WES heeft revanche genomen op zichzelf. Na de teleurstellende resultaten van de twee vorige competitieronden werd nu een klinkende overwinning behaald op sc De Donger uit Dokkum. Terwijl een spannende strijd werd verwacht tegen een team dat in de Friese promotieklasse hoger staat dan de Stellingwervers, trok de thuisclub vrijdagavond verrassend eenvoudig aan het langste eind. Bij het opmaken van de balans bleek de uitslag opgelopen tot een score van maar liefst 6½-1½. Geen enkele partij werd verloren, vijf werden gewonnen en drie eindigden in remise.

De eerste uitslag hield meteen al een opsteker in voor de Wolvegasters. Willem de Beurs, die opnieuw de verre reis vanuit Petten had ondernomen, hield zijn provinciegenoot in de bezoekende team, de sterke Olaf Cliteur uit Zandvoort, bijna moeiteloos op remise. Daarmee mocht Cliteur niet eens ongelukkig zijn. (½-½)

Edwin Fabriek bracht het eerste volle punt binnen. Naarmate de partij vorderde bezorgde hij tegenstander Ido Elzinga steeds grotere problemen. Diens capitulatie liet niet lang op zich wachten. (1½-½)

Helaas kon Remco Heite dat voorbeeld niet volgen. Hij had een groot positioneel voordeel, maar op het moment dat er geoogst kon worden was hij te gretig. De paardzet waarmee hij dacht toe te slaan was voorbarig en had eerst voorbereid moeten worden. Met sterk verdedigen sleepte tegenstander Alle Vlasma nu remise uit het vuur. (2-1)

Ook de partij tussen Rick Kompaan en Bernard Keizer bleef onbeslist. Nadat Rick had verzuimd enkele goede kansen te benutten, moest hij alle zeilen bijzetten om binnen de remisegrens te blijven. Dat lukte. (2½-1½)

Vervolgens rolden de winstpunten binnen. Eerst toonde Meine Wassenaar zich aanzienlijk handiger in het eindspel dan tegenstander René Wijnstra (3½-1½) en ook Carla Bruinenberg bewees haar waarde voor het team. In tijdnood overtroefde zij haar opponent Reitze Koopmans overtuigend. (4½-1½).

De vierde overwinning kwam op naam van Wouter van de Griendt. Hij had in het middenspel een pion buitgemaakt tegen Chris Jolmer Jellema en zette dat voordeel met vaste hand in winst om. (5½-1½)

Dat Fokke Jonkman de eindscore naar 6½-1½ zou opvoeren was een extra verrassing. In een stelling waarin het evenwicht niet was verbroken, overschreed Amir Nicolai de bedenktijd. Ongetwijfeld een zeldzaamheid voor deze Friese topspeler.

De overwinning betekent dat WES een plaats op de ranglijst is gestegen en nu ook buurclub sc Heerenveen is gepasseerd.

De gedetailleerde uitslag (WES-De Donger):

Fokke Jonkman- Amir Nicolai 1-0

Willem de Beurs-Olaf Cliteur ½-½

Wouter van de Griendt-Chris Jolmer Jellema 1-0

Remco Heite-Alle Vlasma ½-½

Rick Kompaan-Bernard Keizer ½-½

Edwin Fabriek-Ido Elzinga 1-0

Meine Wassenaar-René Wijnstra 1-0

Carla Bruinenberg-Reitze Koopmans 1-0