WES 1 bovenaan de promotieklasse!

Niemand had voor het seizoen durven dromen dat het eerste team van WES na drie rondes ongedeeld eerste zou staan in de Promotieklasse. Maar niets is minder waar. We staan er gewoon. Desondanks was het een spannende vrijdagavond, waar het eerste en het tweede team van WES tegelijk in dezelfde zaal speelde. Een drukke boel!

Het eerste team mocht aantreden tegen het 3e team van Philidor. Dit team speelde vorig jaar nog in de KNSB, een geduchte tegenstander dus!

De eerste partij eindigde in gelijkspel. Op het eerste bord kwam Fokke Jonkman niet verder dan remise. Daarna was het de beurt aan Rick Kompaan, die een gewonnen eindspel wist te forceren en hiermee even later de overwinning ook binnen kon slepen.

Huidige stand: 1,5-0,5 voor WES.

Hierna was het de beurt aan Willem de Beurs. Hoewel Willem bekend staat om zijn sterk aanvallende speelstijl, moest hij dit keer zijn hoofd buigen voor zijn tegenstander. Huidige stand: 1,5-1,5.

Toen begon het echt spannend te worden. Waar we eerst een voorsprong hadden, leek deze even om te buigen naar een achterstand. Want het was niemand minder dan Remco Heite die op dat moment een behoorlijk slechte stelling moest proberen te verdedigen. Veel zullen toen al gerekend hebben op een extra puntje voor het Philidor.

Maar eerst wist Lieuwe Cnossen op spectaculaire wijze te winnen. Zijn tegenstander had een Dame en Loper op één diagonaal, gericht op de koningsstelling van Lieuwe. In ruil daarvoor had Lieuwe op zijn beurt weer een sterke aanval op de koning van de tegenstander. Nadat de torens van Lieuwe erbij waren gehaald, kon de tegenstander het niet meer houden: Eerst viel de zwartveldige loper en daarna wist Lieuwe het prachtig af te maken, namelijk met het offeren van beide torens! Hierna volgde een mooi mat. Huidige stand: 2,5-1,5.

Snel daarna kon Remco Heite de lastige stelling niet meer houden. Helaas, de stand was weer gelijk: 2,5-2,5.

Joost van Dam, Edwin Fabriek en Meine Wassenaar waren nog aan het vechten op de borden.

Joost van dam speelde met de zwarte stukken een Dragadorf. Dit is een mengeling tussen de siciliaanse draak en de Najdorf. Hier heeft hij een Engels boek van gekocht, vandaag wilde hij het wel eens uitproberen. Ondanks de aanschaf van dit boek, kwam Joost na de opening minder te staan. Maar, Joost zou Joost niet wezen als hij er niet in zou gaan met het motto: “Aanval is de beste verdediging”. Dit pakte goed uit, zo goed zelfs dat Joost de partij wist te winnen. Huidige stand: 3,5-2,5. Achteraf biechtte Joost op dat hij zijn Engelse boek nog maar slechts heeft doorgebladerd en de diagrammen bestudeerd. Dat belooft dus nog wat!

Meine Wassenaar kwam in een gelijk eindspel terecht. Dat kwam goed uit, want WES had nog een half puntje nodig voor minstens een gelijkspel tegen Philidor. Een gelijkspel was immers al een knappe prestatie, tegen een team die op papier een stuk sterker is! Ook met de gedachte dat Philidor nog tegen het sterke team van Emmeloord moet spelen, was een gelijkspel zeker een mooie uitslag.
Dus zoals een echt teamcaptain behoort te doen, bood Meine Wassenaar remise aan. Dit werd echter niet aangenomen, wat betekende dat Meine nog even moest vechten om het ook echt remise te maken. Ja, dat zou het eigenlijk moeten betekenen, maar de tegenstander gaf na het remiseaanbod afgeslagen te hebben, een zet later een stuk weg. Huidige stand: 4,5-2,5!

Als laatste was daar nog Edwin Fabriek. Niet geheel verwonderlijk, kwam Edwin behoorlijk in tijdnood. Menig WESspeler weet wel dat Edwin juist in tijdnood het gevaarlijkst is. De tegenstander van Edwin wist echter zo’n sterke aanval op te bouwen, dat het niet meer te verdedigen was. Helaas voor Edwin, maar de rest van het team was al in euforie: Eindstand: 4,5-3,5.

Misschien dat het door de partij van Meine wel een beetje voelt als een “gestolen” overwinning. Maar een beetje geluk moet je hebben. Geluk dwing je af.