Wedstrijdverslag WES1-Sc Sneek

WES-Sneek

We wisten natuurlijk al voor het begin van het seizoen dat onze club het moeilijk zou krijgen zich te handhaven in de landelijke competitie. En dat blijkt ook wel. Na een overwinning en twee nederlagen moest zaterdag sc Sneek worden bestreden. Opnieuw een sterke tegenstander. En opnieuw moest ons team de punten laten aan de tegenpartij.
Toch werd het een spannende aangelegenheid in Holland Inn, al doet de uitslag (2½-5½) dat niet direct vermoeden. Pas ver in de middag werd duidelijk naar welke kant de balans zou doorslaan.
Meervoudig Nederlands kampioene Carla Bruinenberg, een bekende naam in schaakkringen, trad voor het eerst aan in onze gelederen. Helaas verliep haar debuut minder succesvol dan gehoopt. Zij trok bijna al haar tijd uit voor de eerste vijftien zetten en behaalde daarmee inderdaad enig materieel voordeel: een stuk voor twee pionnen. Maar door het gebrek aan tijd overzag zij vervolgens een penning, waardoor een loper verloren ging. Ze gaf meteen op. Die achterstand was evenwel ongedaan gemaakt door Fokke Jonkman. Een wanhopig stukoffer van zijn tegenstander verontrustte hem niet en met vaste hand besliste hij de partij. Vervolgens kwam Auke van Urk remise overeen met zijn tegenstander. Hij speelde weer een gecontroleerde partij, op de van hem bekende manier. Hij had weliswaar een pion ingeboet, maar zijn sterke verbonden vrijpion in het centrum leverde meer dan voldoende tegenwicht op.

Lang bleef de gelijke tussenstand op het scorebord staan. Pas in de tijdnoodfase, in het vierde uur, werd duidelijk dat de wedstrijd zou uitmonden in een overwinning van de gastheren. Rick Kompaan bleef lang uitstekend overeind tegen Dick Stavast. Een verrassing hing in de lucht, maar dankzij enkele sterke paardmanoeuvres wist Dick toch nog overtuigend zijn team aan een nieuwe voorsprong te helpen: 1½-2½. Hetzelfde lot onderging Meine Wassenaar, invaller voor Joost van Dam, die wegens ziekte verstek moest laten gaan. Zijn partij ging lange tijd gelijk op, totdat zijn loper het in het eindspel toch moest afleggen tegen het sterke paard van zijn tegenstander (1½-3½).
De volgende uitslag, die meteen de matchpunten bij de Snekers bracht, betekende een forse domper. Arjen Pragt had alle registers opengetrokken en een kansrijke koningsaanval opgezet. Vooral zijn indrukwekkende loperpaar speelde daarbij een cruciale rol. Tegenstander Jouke Bakker bleef echter bewonderenswaardig koelbloedig en wist de zwarte aanval steeds meer te ontzenuwen. Toen die definitief was afgeslagen, werd de pion die Arjen in zijn aanval had gestoken, node gemist: 1½-4½.
Ook de ontwikkelingen op het bord van Wouter van de Griendt zagen er lang veelbelovend uit. Vanuit een degelijke opstelling kreeg hij steeds meer greep op het gebeuren. Totdat het in hevige tijdnood misging. De tegenstander plombeerde de d-lijn, benutte zelf de open a-lijn en Wouter moest op zoek naar de noodrem. De tijd om die te vinden ontbrak: 1½-5½.
Ferdi van Bavel moest vervolgens nog lang aan de bak om de geflatteerde einduitslag een wat draaglijker aanzien te geven. De zorgvuldigheid waarmee hij zijn toreneindspel afrondde, maakte indruk. Met zijn derde overwinning in successie is hij de topscorer van het team.
De gedetailleerde uitslag (W.E.S.-sc Sneek):
1. Arjen Pragt-Jouke Bakker 0-1, 2. Fokke Jonkman-Tjitze Schram 1-0, 3. Auke van Urk-Jan Lootsma ½-½, 4. Ferdi van Bavel-Christiaan Kuitert 1-0, 5. Wouter van de Griendt-Selwin Keuning 0-1, 6. Rick Kompaan-Dick Stavast 0-1, 7. Carla Bruinenberg-Anne Kloosterman 0-1, 8. Meine Wassenaar-Wim Ykema 0-1.