W.E.S. wint van F-Pion

Na de teleurstellende nederlaag tegen sc Heerenveen heeft W.E.S. zich danig gerevancheerd. Tegen combinatieclub F-Pion uit Franeker/Harlingen werd thuis een ruime 6-2 overwinning behaald.

De verwachting was dat het een spannende wedstrijd zou worden. Wel waren de Stellingwervers aan de drie onderste borden beduidend sterker, maar de uitslagen aan de vijf bovenste borden lieten zich lastig voorspellen. Het verloop van de wedstrijd was echter verrassend, want halverwege de avond stond de thuisclub al met 4-0 voor.

De score werd geopend door Edwin Fabriek, die zijn tegenstander Egbert Bergsma vanuit een agressieve opening in minder dan geen tijd overspeelde. Bijna op hetzelfde moment kon Remco Heite tegen oud-clubgenoot Anton Dijkstra het volle punt noteren, toen zijn mataanval doorsloeg (2-0). Toen Wouter van de Griendt tegen zijn gerenommeerde tegenstander Gerrit Zagema een pluspion vlot verzilverde – een belangrijke overwinning -, liep de score nog verder op. Meine Wassenaar had intussen de overhand gekregen in zijn partij en koerste op een zekere overwinning af. Een fout van zijn opponent Theo Tops, met torenverlies tot gevolg, versnelde vervolgens de beslissing: 4-0.

Op dat moment was duidelijk dat de thuisclub op een grote overwinning afstevende. De volgende uitslagen lieten lang op zich wachten, maar tenminste twee van de vier resterende partijen boden uitstekende perspectieven.

De partij waarmee Willem de Beurs de 5-0 op het scorebord bracht, was indrukwekkend. Door middel van een kwaliteitsoffer wist hij heel fraai spel te verkrijgen. Tegenstander Cees Banning , normaal zo betrouwbaar als de bank van Londen, liet het zich allemaal niet bewijzen: nog voordat de aanval was afgerond streek hij de vlag.

Carla Bruinenberg kampte weer met haar gebruikelijke gebrek aan tijd. Toen zij de winst had verzuimd, werd de stand van de klok haar noodlottig. Zij kwam in een inferieur eindspel terecht en overschreed tenslotte zelfs de tijd: 5-1.

Ook Fokke Jonkman, de laatste tijd wat minder succesvol, moest het onderspit delven. In de opening raakte hij in de verdrukking. Hij wist zich te bevrijden, maar dat bracht enkele positionele nadelen mee, waarvan tegenstander Derk Drukker optimaal profiteerde: 5-2.

Rick Kompaan was het aanzienlijk beter vergaan in de opening: hij had een vol paard gewonnen en leek moeiteloos te gaan winnen. Totdat hij zich in het eindspel vergaloppeerde en zijn paard onnodig teruggaf. De Groningse student schrok plotseling weer wakker en voerde met secuur spel het pionneneindspel toch nog tot winst: 6-2.

Met deze afgetekende overwinning is W.E.S. teruggekeerd in de race voor de titel van de Friese promotieklasse. Over een maand is koploper Mid-Fryslân de volgende tegenstander.