W.E.S. verliest sneu van Steenwijk

Schaakclub Steenwijk heeft zich dit seizoen duchtig versterkt. Toch had men in de kring van Wolvegaster schakers voor de competitiewedstrijd W.E.S.-Steenwijk niet het gevoel kansloos te zijn. Na afloop was de teleurstelling dan ook groot. Bijna de gehele avond was de score gelijk op gegaan en de kansen op de resterende borden leken zeker niet ongunstig voor de thuisclub. En toch trokken de Stellingwervers aan het kortste eind (3½-4½). Die ervaring was overigens niet nieuw, want in de eerste wedstrijd van het seizoen, in Heerenveen, liep W.E.S. op eenzelfde manier tegen een nederlaag aan.

Het was laat in de avond toen de eerste uitslagen zich aandienden. Na een partij waarin het evenwicht geen moment werd verbroken, kwamen Rick Kompaan en zijn tegenstander Matthijs Kuijpers remise overeen. Hetzelfde gold voor de krachtmeting aan het eerste bord, tussen Fokke Jonkman en Dick Stavast. Ook zij realiseerden zich beiden dat een winst-poging teveel risico’s zou meebrengen.

Lieuwe Cnossen, die de afwezige Carla Bruinenberg verving aan het vierde bord, deed dat uitstekend. Toen de dame van Henk van Dijk zich in de vuurlinie van zijn lopers bevond, maakte Cnossen niet de fout de partij te willen forceren. Op een bedachtzame manier stelde hij het verdienstelijke halve punt veilig: 1½-1½. Ook de uitslag aan het vijfde bord bracht geen verandering in de gelijke stand teweeg. Wouter van de Griendt en Dick Teunis hadden een remise-achtig toreneindspel bereikt; zij namen de situaties op de andere borden in ogenschouw en besloten toen het punt te delen.

Edwin Fabriek bracht de thuisclub aan de leiding (3-2) door een vroegtijdige uitval van de vijandelijke dame af te straffen. Met allerlei dreiginkjes bracht hij Roel Kreulen in het nauw, wat eerst pionwinst en later de partij opleverde. Helaas was die voorsprong niet van lange duur, omdat Meine Wassenaar, die steeds iets beter had gestaan, een foutief plan koos. Tegenstander Jon Derks wist daarvan doeltreffend te profiteren (3-3).

Tot overmaat van ramp moest ook Willem de Beurs zich gewonnen geven. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, omdat hij Auke van Urk verraste met een paardoffer en daarmee een pion won. Door de partij te passief voort te zetten gaf hij zijn opponent echter de gelegenheid tegenkansen te ontwikkelen en Van Urk maak daar dankbaar gebruik van: 3-4.

Resteerde de partij tussen Remco Heite en Marcus Pliester, die na twee schaakloze jaren de Steenwijker gelederen weer is komen versterken. Heite was langzaam maar zeker in het voordeel gekomen, maar op het moment dat hij de partij op de damevleugel kon beslissen koos hij ervoor op de koningsvleugel in te slaan. Daardoor kreeg Pliester plotseling levensgrote tegenkansen en moest de W.E.S.-speler aan de noodrem trekken en eeuwig schaak blijven geven. Een dure misser want het leverde Steenwijk de volle winst op: 3½-4½.

Na deze tweede nederlaag in successie bevindt de Wolvegaster club zich nu in de onderste regionen van de Friese promotieklasse.