W.E.S. trekt opnieuw aan het kortste eind

Ons team heeft het seizoen in stijl afgesloten. Voor de zoveelste keer trok het met het kleinst mogelijke verschil aan het kortste eind. Als er werd gewonnen, gebeurde dat met grote cijfers. Als er werd verloren was dat op het nippertje. Behalve tegen Mid-Fryslân, dat met het kampioenschap aan de haal is gegaan. Het gebeurde allemaal tijdens de gezamenlijke slotronde van de promotie- en eerste klasse in Leeuwarden, afgelopen zaterdag.

Voor  W.E.S. stond er weinig meer op het spel. Toch was de inzet er niet minder om.

Ging het in de vorige wedstrijden vaak mis in de laatste en beslissende partijen, deze keer was het omgekeerd. Na beëindiging van de eerste drie partijen stond het W.E.S.-team op een nagenoeg onoverbrugbare 0-3 achterstand.

Het begon ermee dat Willem de Beurs in zijn partij tegen ons oud-lid Erwin Denissen een giftige pion sloeg. Hij overzag dat in de afruil die volgde een volle loper verloren ging. (0-1) Een tweede tegenvaller was de nederlaag van Tagi Nadjafov. Onze invaller weerde zich aanvankelijk uitstekend en kwam een pion voor, in een gunstige stelling. Helaas liet hij zich in het eindspel toch nog foppen. (0-2) Carla Bruinenberg, die lange tijd zeker niet minder stond, kreeg weer te kampen met haar gebruikelijke tijdnoodprobleem. Dat werd haar uiteindelijk noodlottig. (0-3)

Gelukkig wisten Edwin Fabriek en Meine Wassenaar de score een ander aanzien te geven door beiden hun partij op een overtuigende manier naar winst te voeren. (2-3) Even groeide de hoop dat wij toch nog met de winstpunten naar huis zou kunnen terugkeren.

Toen het overgrote deel van de 88 partijen, die alle in één grote zaal werden gespeeld, was afgelopen, nam het rumoer danig toe. Niet iedere schaker kan daar evengoed tegen. Rick Kompaan was een van degenen die zich hevig stoorden aan de overlast en mede daardoor bedierf hij het slot van zijn partij. (2-4)

Toen vervolgens Fokke Jonkman, die een aantal keren een remise-aanbod afsloeg, zijn tegenstander niet op de knieën kreeg, was het pleit beslecht: 2½-4½. Remco Heite tenslotte, die zijn partij wist te winnen en de score op 3½-4½ bracht, voorkwam daarmee niet dat de Stellingwervers met lege handen bleven staan.

De gedetailleerde uitslag:

  1. Fokke Jonkman-Wim Ykema ½-½
  2. Willem de Beurs-Erwin Denissen 0-1
  3. Rick Kompaan-Dirk Sieds Nolles 0-1
  4. Remco Heite-Hielke Gorter 1-0
  5. Carla Bruinenberg-Wytse Wiersma 0-1
  6. Edwin Fabriek-Frits Pen 1-0
  7. Meine Wassenaar-Tjeerd Wiersma 1-0
  8. Tagi Nadjafov-Renske Hania 0-1