Verslag WES – Philidor 3

WES ALLEEN KOPLOPER

Concurrent Philidor in thriller verslagen

Na in de vorige, tweede ronde, al de grote favoriet voor het kampioenschap Emmeloord te hebben verslagen, stond in de derde ronde opnieuw een zware tegenstander op de schakers van WES te wachten, namelijk de andere favoriet voor de titel, Philidor 3 uit Leeuwarden. Misschien dat het thuis spelen voor WES een klein voordeel zou bieden, maar de spelers van Philidor leken gewaarschuwd voor het gevaar dat WES heet en zagen in het verlies van topfavoriet Emmeloord een geweldige mogelijkheid om alleen de koppositie te veroveren door medekoploper WES te gaan verslaan. Met strijd aan alle acht borden zou het weleens een spannende wedstrijd kunnen gaan worden, waarna de balans aan het eind van de avond opgemaakt zou worden. De overwinnaar van deze strijd zou, hoewel er nog vier ronden te spelen zijn, een mooi en vrij zicht krijgen op het kampioenschap.

Rick Kompaan

Zover was het nog niet, er moest eerst nog gestreden worden voor de punten, want cadeautjes werden er niet vergeven. Bij kopman Fokke Jonkman verscheen een scherpe stelling op het bord, maar het evenwicht werd niet verbroken en na veel geruil was een gelijkspel onvermijdelijk. Het was Rick Kompaan die WES voor het eerst op voorsprong zette en hij was tevens de enige speler van WES die niet in gevaar is geweest. Integendeel, Rick kwam al vrij snel comfortabel te staan en met rustig positioneel spel wist hij zijn voordeel uit te bouwen en een bijna geruisloze overwinning te behalen tegen een op papier sterke tegenstander.

Deze meevaller werd al snel weer in evenwicht gebracht door een tegenvaller. In zijn sterke aanvalsdrang had Willem de Beurs een pionnetje opgeofferd en zolang er aanvalskansen waren, was dit geen probleem. Helaas zag Willem de consequentie van een eenvoudig tussenschaakje van zijn tegenstander over het hoofd, wat niet alleen veel materiaal kostte, maar tevens de partij. Na drie gespeelde partijen was de tussenstand weer gelijk en vooralsnog niks aan de hand voor WES. Een blik op diverse borden gaf echter niet meteen een hoopvolle indruk, maar door opgave heeft nog nooit iemand gewonnen. Dus ruggen rechten en er weer goed voor gaan zitten. Twee partijen kwamen vervolgens bijna tegelijkertijd tot een eind, waarvan één winst en één een verliespartij opleverde. De verliespartij kwam niet onverwacht, want de bepaald niet fitte Remco Heite wilde WES niet in de steek laten en kwam wel opdagen, maar zijn wel frisse opponent wist hier wel raad mee en ging als een wervelwind over het bord. De winstpartij van Lieuwe Cnossen had daarentegen een tweeslachtig karakter. Na matig uit de opening te zijn gekomen, kon er voor zijn lot gevreesd worden, maar zoals altijd blijft Lieuwe voor tegenkansen strijden en gaat hij niet lijdzaam af zitten wachten. En dit betaalde zich ook deze keer weer uit, toen een tegenaanval van hem door zijn opponent niet op juiste waarde werd geschat. Lieuwe had bloed geroken en liet zijn prooi vervolgens ook niet meer los. Met een paar krachtzetten was de partij snel voorbij. Opnieuw een gelijke tussenstand, 2,5-2,5, met nog drie partijen te gaan.

Zeer belangrijk voor het lot van WES zouden de eerstvolgende twee uitslagen worden, want het was al een tijdje duidelijk dat Edwin Fabriek het op het vierde bord niet zou redden tegen een opponent die zijn favoriete en overbekende opening op het bord kreeg.

Meine Wassenaar

Meine Wassenaar had na een matige opening een zware avond, maar kon zich met hangen en wurgen overeind houden. Net toen hij de stelling positioneel weer in evenwicht had gebracht, blunderde zijn tegenstander op kinderlijke wijze een stuk. Dit cadeautje werd in graagte aanvaard.

Nu zou de partij van Joost van Dam beslissend zijn voor de teamuitslag. Het resultaat voor Joost zou dezelfde consequentie hebben voor het teamresultaat. Joost had het zeker niet makkelijk, maar hij blijft altijd met één oog kijken naar de vijandelijke koning. Zijn tegenstander had beter óók zijn eigen koning in de gaten gehouden, want in diens queeste voor een mataanval had hij een tussenschaakje op zijn koning overzien en konden de stukken vervolgens weer in de doos. Een prachtige overwinning voor Joost, zoals alleen hij dat kan, met als consequentie een prachtige overwinning voor het eerste team van WES. Met deze derde overwinning op rij voor WES is zij nu de enige club die alles heeft gewonnen en gaat fier aan de leiding in de promotieklasse. Een klasse, waarbij het kampioenschap recht geeft op het spelen in de landelijke competitie, iets wat WES in haar meer dan 75-jarig bestaan nog nooit heeft gedaan. Maar  de competitie is nog lang en met veel gelijkwaardige teams, is een kampioenschap nog ver weg. Heel ver weg. Maar deze onwaarschijnlijk mooie competitiestart kan WES niet meer afgenomen worden.

WES-Philidor 3 FSB-competitie 2015-2016, promotieklasse, 3e ronde, 11 december 2015 1 Fokke Jonkman – Maarten Etmans 0,5-0,5 2 Remco Heite  – Siegbert de Jong 0-1 3 Joost van Dam – Catharinus Mulder 1-0 4 Edwin Fabriek – Eelke Heidinga 0-1 5 Willem de Beurs  – Jacques Maschaert 0-1 6 Lieuwe Cnossen – Dik Kruithof 1-0 7 Meine Wassenaar – Gerard Baars 1-0 8 Rick Kompaan – Siem van Eijk 1-0