Verslag WES 1 – Kampen

WES wint overtuigend

Wat een opluchting! WES 1 heeft gedaan wat het moest doen om kansen te behouden op handhaving in de KNSB-competitie: winnen van de fusieclub Denk en Zet Hattem-O&O Kampen. Een op papier geen geringe opgave, maar het team heeft zich overtuigend van zijn taak gekweten.
Na het eerste uur was al duidelijk dat er op bijna alle borden perspectieven waren. Aan de twee laatste borden hadden Rick en Willem hun tegenstanders al overspeeld en ook Fokke, Arjen, Auke en Wouter stonden uitstekend. Alleen Joost en Ferdi hadden het moeilijk. Wel viel op dat sommige WES-spelers al veel bedenktijd hadden verbruikt.
Willem opende de score: 1-0. Onze man uit Petten rondde zijn aanval op de zwarte koning prachtig af.
Daarna duurde het lang voordat de volgende beslissing viel. Wouter, die aanvankelijk een overwicht had, kreeg het later in de partij nog moeilijk. Het halve punt werd echter veilig gesteld (1½-½).
Vrijwel op hetzelfde moment voegde Arjen een zelfde resultaat toe: de pion achterstand waarmee hij kampte werd ruimschoots goed gemaakt door het initiatief dat hij had, maar meer dan remise zat er niet in: 2-1.
Een geweldige opsteker was het winstpunt dat Auke liet noteren: 3-1! Met dame en toren drong hij binnen langs de achtste rij, om zijn tegenstander vervolgens met een onvermijdelijk mat te confronteren.
Ferdi, die in een ingewikkelde stelling heel secuur had gemanoeuvreerd en in tijdnood bewonderenswaardig koel was gebleven, voegde een belangrijk half punt toe op het scorebord (3½-1½).
Vanaf dat moment was duidelijk de overwinning WES niet meer kon ontgaan. Weliswaar had Joost het erg moeilijk tegen de Kamper kopman – hij weerde zich als een leeuw, maar moest zich tenslotte toch gewonnen geven -, maar op de twee resterende borden stonden de thuisspelers beter.
Helaas waren van het bord van Rick de laatste pionnen verdwenen, waardoor zijn extra loper de winst niet meer kon afdwingen. De 4-3 tussenstand was echter ruimschoots voldoende.
Fokke bleef immers zeer geconcentreerd en wist de druk op zijn tegenstander langzaam op te voeren, waardoor deze uiteindelijk de tijd overschreed. Daarmee was de royale 5-3 zege een feit.

De gedetailleerde uitslag:
1. F. Jonkman-M. Mujkanovic 1-0
2. A. Pragt-W. Cornelissen ½-½
3. J. van Dam-J. Redeker 0-1
4. A. van Urk-B. Ekkelboom 1-0
5. F. van Bavel-J. Visscher ½-½
6. W. van de Griendt-S. Hakkers ½-½
7. R. Kompaan-T. van Zaalen ½-½
8. W. de Beurs-W. Kronemeijer 1-0