Verslag slotronde

Slotronde
De laatste ronde is gespeeld, de balans kan worden opgemaakt.

In de A-groep had Fokke Jonkman het clubkampioenschap al veilig gesteld; de vraag was alleen of hij de finale ook met een 100 % score kon afronden. Het zag er vrijdagavond lang naar uit dat dat niet zou lukken, omdat Meine Wassenaar een degelijke partij speelde en ondanks kwaliteitsverlies een remise-eindspel wist te bereiken van loper plus pion tegen toren. Als Meine vervolgens zijn loper en pion onderling verbonden had gelaten en had volstaan met louter defensieve koningszetten, had hij ongetwijfeld het halve punt geïncasseerd. In plaats daarvan ging hij met koning en loper op avontuur uit. Fokke veroverde daarop eerst de pion en wist tenslotte ook nog het lastige eindspel van toren tegen loper te winnen. Zeven uit zeven: overtuigender had Fokke Jonkman zijn kampioenstitel niet kunnen heroveren!
Joost van Dam veroverde in de laatste ronde een ongedeelde tweede plaats door Klaas de Jong te verslaan. Na scherp spel van beide kanten moest Klaas zijn dame geven tegen twee lichte stukken en toen was het pleit beslecht.
Joost werd bij het bereiken van de tweede plaats een handje geholpen door Lieuwe Cnossen die Remco Heite op remise hield. Toen na een lange uitputtingsslag – de 80e zet was inmiddels bereikt – de laatste twee pionnen van het bord verdwenen, werd de vrede gesloten. Daarmee verzekerde Lieuwe zich van een knappe vierde plaats in de eindrangschikking.
Dat Rick Kompaan het clubseizoen afsloot met een winstpartij tegen Edwin Fabriek, was verrassend. De partij is inmiddels te vinden op de clubsite. Door zijn overwinning passeerde Rick zowel Edwin als Meine op de ranglijst. Ook hij kan terugblikken op een sterk seizoen.

Hylke Hof, die zelf Benny Rook al had geklopt, moet gedurende een deel van de avond hebben gedacht dat hij de B-groep zou winnen. Koploper Tagi Nadjafov stond immers twee stukken achter tegen Maikel Tebbertman, die aanvankelijk de sterren van de hemel speelde. Ook met de lange combinatie die volgde en die ondermeer ruil van de dames inhield, liet Maikel zien dat hij over het nodige schaakinzicht beschikt. Maar wat gebeurde…? Plotsklaps liet Maikel zich door een toren van Tagi mat zetten ‘achter de paaltjes’. Wat een teleurstelling, voor Maikel zelf maar ook voor Hylke. En wat een opluchting voor Tagi, die zich nu winnaar van de B-groep mag noemen.
Niek Hogeling sloot een sterk seizoen passend af met een knappe positionele overwinning op Miranda Kersbergen. Ook Djordy Dingelhoff speelde een sterke partij: eerst wist hij een zwarte pion naar d3 te dirigeren, een horzel in de stelling van Bert Hassing. Vervolgens richtte hij met succes zijn zware stukken rechtstreeks op de witte koning, die geen veilig heenkomen meer vond.
Rico Holtrop en Jorrit Bergsma deden elkaar geen pijn en besloten al vroeg in de avond het punt te delen.