Verslag Schaakwoude-WES

WES wint weer!

Het is weer gelukt! Opnieuw heeft WES een zwaarbevochten overwinning behaald, nu tegen Schaakwoude. Zou onze club zich dan toch handhaven in de KNSB-competitie? Zover is het evenwel nog lang niet, want ook de andere degradatiekandidaten (SISSA, Staunton en Denk en Zet/O&O Kampen) boekten puntenwinst en in de volgende ronde wacht koploper Almelo.

WES trad in Damwoude aan in een tactische opstelling, om de op papier sterkere tegenstander te verrassen. Fokke, Ferdi en Joost waren in de tweede helft van het team opgesteld om punten te maken en Carla en Rick werden ‘opgeofferd’ aan bord drie en vier. Het plan pakte goed uit.
De eerste uitslagen wezen daar echter niet op. Fokke, die een vroeg remiseaanbod had afgeslagen, moest uiteindelijk toch berusten in een gelijkspel. Een poging om in het resterende paardeindspel de winst te forceren zou onverantwoorde risico’s meebrengen. Daarbij kwam dat Wouter in de opening had misgegrepen, een loper had moeten inleveren en niet veel later moest opgeven. Die achterstand bleef geruime tijd ongewijzigd.
Een reusachtige opsteker was de plotselinge winst van Auke aan het eerste bord. Hij sloeg toe met een aanval van dame en toren langs de open a-lijn en veroverde een toren. Voordat die kon worden genomen gaf zijn tegenstander op. Auke bracht daarmee niet alleen de partijen op gelijke hoogte (1½-1½), maar zorgde ook voor een mentale injectie voor de rest van het team.
Helaas moest Arjen op bord twee de vlag strijken. Hij had zich afwachtend opgesteld, loerend op de counter, zijn specialiteit. Hij werd echter langzaam weggedrukt en kansen op een tegenaanval kreeg hij niet. Gelukkig wist Joost op datzelfde moment zijn tegenstander tot overgave te dwingen. Hij speelde een vlekkeloze partij, veroverde in het eerste deel van de partij twee pionnen en wist vervolgens na een grootscheepse afruil een eindspel op het bord te brengen waarin die voorsprong ruim voldoende bleek: 2½-2½.
Carla zorgde voor een daverende verrassing. Zij moest optornen tegen Schaakwoude’s sterkste speler, Gert-Jan Rauw. De oud-kampioene van Nederland liet zich deze keer niet van de wijs brengen door haar gebruikelijke tijdnood en bleef onveranderd sterk spelen. Zij won een pion, die na de tijdcontrole met vaste hand werd verzilverd (2½-3½).
Helaas was de voorsprong niet van lange duur. Rick, die zich lang solide had verdedigd, zag uitgerekend op het moment dat hij zich definitief leek te bevrijden kwaliteitsverlies over het hoofd. Daarmee werd zijn positie meteen kansloos: 3½-3½.
De laatste partij, van Ferdi, zou de beslissing moeten brengen. Hij had in wederzijdse tijdnood een pion veroverd en beschikte duidelijk over de beste kansen. Vraag was alleen of het voldoende zou zijn voor de winst. Lang bleven de toeschouwers in het ongewisse. Totdat Ferdi zijn paard offerde om de loper van zijn tegenstander voor de onmogelijke taak te stellen twee overgebleven verre vrijpionnen van promotie af te houden. Een staaltje van precisie, dat het opgetogen WES-team twee matchpunten bezorgde.
Het slot van Ferdi’s beslissende partij wordt nog toegevoegd.

De persoonlijke uitslagen (Schaakwoude-WES):
1. B. Lemstra-A. van Urk 0-1, 2. R. van der Veen-A. Pragt 1-0, 3. G.-J. Rauw-C. Bruinenberg 0-1, 4. Sj. Hoekstra-R. Kompaan 1-0, 5. W. de Jong-F. Jonkman ½-½, 6. G. van der Heide-W. van de Griendt 1-0, 7. J.-S. Zagema-F. van Bavel 0-1, 8. H. Broersma-J.G. van Dam 0-1. Totaal: 3½-4½.