Overlijden Gerrit Groen

Gerrit Groen †

Het nieuwe jaar is heel triest begonnen. Op zondag 8 januari is Gerrit Groen, gedurende bijna dertig jaren lid van onze club, geheel onverwacht overleden. Hij is 65 jaar geworden.
Vanaf september 1983 maakte hij deel uit van onze W.E.S.-kring. Eerst alleen als lid, later als bestuurslid. Heel lang was hij onze competitieleider, in een tijd dat hulpmiddelen als indelingsprogramma en clubsite nog ontbraken. Ondanks dat waren zijn indeling en verwerking van de uitslagen altijd uiterst correct en ook het doorgeven van de resultaten ten behoeve van de officiële ratingberekening bleek in goede handen.
Al vanaf zijn jeugd had Gerrit te kampen met een lichamelijke handicap. Het belette hem niet om op iedere clubavond trouw van de partij te zijn. Eerst vanuit zijn woonplaats Steggerda, later vanuit Eesveen. Zelfs bij de soms verre uitwedstrijden ontbrak hij nooit.
Ook leed zijn humeur nooit onder zijn lichamelijke problemen. Hij was altijd opgewekt en gaf altijd blijk van een heel bijzonder gevoel voor humor. Hij zag bij iedere tegenslag een zonnige kant. Als een van de W.E.S.-teams te kampen kreeg met degradatiezorgen, zag Gerrit wel weer een voordeel: “Winnen we volgend jaar weer een nieuwe klok!”

Gerrit Groen was een sterk en daardoor gevreesd schaker, zowel binnen onze eigen gelederen als daarbuiten. Hij is verschillende keren clubkampioen geweest.
In de eerste jaren van zijn lidmaatschap van onze club was Gerrit ook lid van sc ‘Noordwolde’. Ook daar zal hij een aantal clubtitels op zijn naam hebben geschreven. Het zal veelal een tweestrijd zijn geweest tussen hem en Meine Wassenaar.

Gerrit was een man van vaste gewoonten. Zo week hij nooit en te nimmer af van zijn vaste openingsrepertoire – met wit Spaans en de Gesloten variant tegen het Siciliaans, met zwart Frans en de Leningrader variant van het Hollands. Ook was hij jaar in jaar uit in de weer met zijn kaartjes, waarop hij de clubuitslagen bijhield. Een andere vaste gewoonte was dat hij aan het bord steevast zijn koffie koud liet worden.
Hij bezat een grote interesse voor alles wat met cijfermatige onderwerpen en met kunstmatige intelligentie te maken had. Eerder dan ieder van ons was hij ‘aan de computer’ en niemand van ons kon tippen aan zijn kennis daaromtrent.

Juist in de tijd dat W.E.S. in de lift raakte en opklom naar de eerste klasse en promotieklasse van de regionale bond, moest Gerrit afhaken. Dat gebeurde na het seizoen 2010/11. Zijn conditie stond hem niet langer toe steeds van de partij te zijn. Er is geprobeerd hem zo lang mogelijk voor de club – en met name voor het eerste team – te behouden. Maar slechts zo nu en dan verschijnen, dat was niets voor hem. Je vormde een zekere factor, of je haakte af. Zo zat hij in elkaar. Wel bleef hij lid, want hij hoorde bij de club en de club hoorde bij hem.

Onze club heeft veel aan Gerrit Groen te danken. In grote en in kleine dingen. Of het nu ging om het leiden van de competitie of om andere bestuurlijke verrichtingen, of om het repareren van klokken of het vervaardigen van kistjes voor de klokken en de stukken, Gerrit deed het. Toch is niets zo belangrijk geweest als zijn onmetelijke trouw en zijn sterke karakter.

We zullen hem niet vergeten!

Remco Heite